News

Istanbul, tum dunyada 25 Şubat tarihinde kutlanacak olan CdADAY 2013 etkinliginin baskenti secildi

25 Şubat 2013 tarihinde İstanbul, 2010 yılından bu yana yedi kıtada UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras sözleşmesi için danışman sivil toplum örgütü olarak tanınan SAT tarafından kutlanmakta olan  Dünya Commedia dell’Arte günü nedeniyle düzenlenecek olan çok sayıda etkinliğin başkenti olacak. Eski İtalyan tiyatrosu geleneğini tanıtmak amacıyla 1993 yılından bu yana faaliyet gösteren dernek,  çağdaş Commedia dell’Arte’nin italyan ve yabancı temsilcilerini bir araya getirerek bu amaçla aralarında gösterilerin, workshopların, konferansların  da olduğu çok sayıda etkinliği hayata geçirir. Her yıl uluslararası kültürün önemli bir temsilcisi Gün nedeniyle bir iyi dilek mesajı yayınlar: bu sene bu mesaj Türk gösteri sanatları eleştirmeni Üstün Akmen tarafından kaleme alındı.

İstanbul’daki etkinlik takvimi, İtalyan Kültür Bakanlığı MiBAC tarafından da tanınan ve aynı zaman SAT üyesi olarak 3 senedir ülkeler arasında kültürel değişimleri değerlendirme amaçlı teatral promosyon ve eğitim alanında faaliyet gösteren İtalyan ve Türk kurumlarıyla  işbirliği içinde çalışan Teatro ricerche tarafından hazırlanmıştır. Dünya Commedia dell’Arte günü, Türk UNESCO ve ITI İtalya (International Theatre Institute) tarafından desteklenmekte olup partnerleri arasında İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Roma’daki Türk Büyükelçiliği Kültür ve Enformasyon Bürosu, İstanbul Üniversitesi – Dramaturji bölümü, Torino Üniversitesi – Yabancı Diller ve Modern Kültürler Bölümü, İstanbul IMI İtalyan Lisesi, Özel Evrim Okulları- İtalyanca bölümü, İstanbul Galileo Galilei İtalyan Lisesi, İstanbul Tiyatro Barbone, Kumbaracı50 ve Şehir Tiyatroları yer almaktadır.
İtalya, Portekiz, İngiltere’den gelen sanatçılar ve Türk sanatçılar 25 şubat günü, değişik gösteriler, performanslar, konferans-gösterilerle sanatsal becerilerini ortaya koyup, İstanbul okullarının ve üniversitelerinin öğrencileriyle buluşacak. İstanbul İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle Casa d’Italia’nın muhteşem salonunda gerçekleşecek olan etkinler arasında Doğu ve Batı arasında: Commedia dell’Arte’den başlayarak geleneksel tiyatro başlıklı SAT Başkanı Luciano Brogi’nin UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras üzerine olan konferansı ve Avrupalı maske ustaları tarafından üretilen Commedia dell’Arte Maskeleri Sergisi’ni sayabiliriz. Konferans  Avrupa’daki Commedia dell’Arte’nin en yetkin isimlerinden olan Torino Üniversitesinden  Prof. Roberto Tessari ile Teatro ricerche’nin başkanı Mario Gallo tarafından koordine edilmektedir. Oyunculuk yöntemleri ve maske kavramı üzerine dramaturji alanında Avrupa’daki en önemli uzmanlardan biri olan İstanbul Üniversitesinden Kerem Karaboğa etkinliğin onur konuğudur.
Teatro ricerche’nin oluturmuş olduğu etkinlik öncesi diğer projeler 17 şubat İtalyan Okulları Günü kapsamında İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nde sunulacaktır. Söz konusu olan projeler İstanbul’da faaliyet gösteren İtalyanca eğitimin verildiği okullarda yeni nesillere Commedia dell’Arte’yi tanıtma ve eğitmini verme amacını taşımaktadır: İstanbul IMI Özel İtalyan Lisesi, Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Özel Evrim Okulları. Commedia üzerine bir takım projeler ve bazı kurslar İstanbul Tiyatro Barbone işbirliğiyle gerçekleşmektedir. Etkinlikte profesyonel Türk oyuncuların oynadığı  “Uşaklar ve Efendiler” ile Türk oyuncu Barış Kıralioğlu tarafından yorumlanan “Arlecchino” temsilleri de yer almaktadır.

Teatro ricerche Basın Ofisi: Luisa Marini   mailto:info@teatroricerche.com
Etkinlik hakkında daha fazla bilgi için: “http://www.commediadellartedayistanbul2013.com" "http://www.incommedia.it"